Kırmızıya çalan pembe rengiyle balıkçı tezgahlarını ve sofraları renklendiren barbun balığı lezzetiyle de damakları şenlendirir. Bu balık mullidae familyasına aittir. Başı büyük, vücudu oval şeklindedir. Alt çenesinin altında uzun denebilecek büyüklükte bıyıkları bulunur. Orta büyüklükteki bu balığın derisi pullarla kaplıdır.
Boyu genellikle 17-20 santimetre arasında olur. Büyüklüğüne göre oldukça etli ve lezzetlidir. Farklı yerlerde yaşayan türleri vardır. Yaşadıkları yerlere göre kaya barbunu, ot barbunu, kum barbunu gibi adlarla anılırlar. Bir diğer çeşidi de paşa barbunudur. En lezzetli türü kaya barbunudur. Sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar.
Barbun Balığı Faydaları
Barbun balığı lezzetli oluşunun yanında değerli bir besin kaynağıdır. Faydalarından bazıları şunlardır:
Tüm bu faydaları nedeniyle hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından tüketilmesi gereklidir.
Barbun Kalori ve Besin Değeri
Protein ve omega 3 yağ asitleri yönünden zengindir. Barbun balığı kalori yönünden de sağlıklı beslenmeye uygundur. 100 gram barbunun kalori değeri 124 kcal kadardır. Aynı miktar içinde 20,0 gram protein, 3,0 gram kadar da faydalı yağ bulunur.
Barbun Mevsimi
Barbun balığının en lezzetli olduğu dönem, temmuz ve ekim ayları arasıdır. Nisan ve Haziran ayları arasında yumurtlama dönemidir ve bu nedenle avlanması istenmez.
Barbun Pişirme Yöntemleri
Kişisel zevklere uygun şekilde çeşitli yöntemlerle pişirilebilir. En çok tercih edilen yöntem tavada az yağla kızartılmasıdır. Mısır ununa bulanması barbun tavayı daha lezzetli hale getirir. Izgara olarak tüketilmesi halinde diyet yemeği olarak da uygun olur. Bir diğer lezzetli pişirme çeşidi de kağıt kebabı yöntemidir. Barbun eti lezzetli bir balık olduğu için her yöntemde iyi sonuç alınır.