Deniz levreğine benzerliği nedeniyle kaya levreği olarak anılan granyöz balığı sciaenidae familyasına aittir. Bu balığın Latince adı argyrosomus regius’dur. İngilizcede ise “meagre” olarak adlandırılmıştır. Ağız içinde sarı lekeler bulunmasından dolayı bazı bölgelerde sarı ağız diye de bilinir. Derin sularda yaşar. İnce ve uzun bir şekli vardır. Yan taraflardan biraz basık görünümdedir.

Granyüs çeşitleri, mevsimi ve pişirme tavsiyelerinde bulunur.

Granyöz Balığı Özellikleri

Granyöz balığı derin sularda yaşayan etçil bir türdür. Hamsi ve sardalye gibi küçük balıklarla ve bazı deniz kabuklularıyla beslenir. Granyöz balığı şeklen levreğe benzer ve kafasının üstünde iki tane taş bulunur.

Otolit adı verilen bu taşlar balığın dengede kalmasını sağlar. Granyözün bir diğer adı da bu taşlardan gelen “taş balığı” dır. Gri renkli olmakla birlikte karın kısımları beyazdır. Yanlarda siyah çizgi bulunur. Derisi pullarla kaplıdır. Eti de beyaz olan balıklardan biridir. Yüzme keseleri oldukça büyüktür.

Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizinde yaşayabilir. Çiftlk balıkçılığında da kaya levreği yetiştirildiği görülür. Denizde yetişenler çiftlik balıklarına göre çok daha lezzetlidir. Çok hızlı hareket ettikleri için avlanması zordur. Biraz da bu nedenle ekonomik değeri oldukça yüksektir. Yağlı, lezzetli ve etli bir balıktır. Eti yumuşaktır.

Kayıt altına alınan maksimum ağırlığı 103 kg, maksimum boyu ise 230 cm.dir. Derin sularda yaşadığı ve kıyılarda fazla bulunmadığı için olta balıkçılığı ile avlanması zordur.

Granyöz Balığı Faydaları

Tüm balıklar gibi omega 3 yağları bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı koruyucudur. Kötü kolesterolü düşürür, tansiyonu düzenler, kan dolaşımını düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele eder, hücreleri onarır, kemikleri kuvvetlendirir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine olumlu etkileri bulunur.

Granyöz Balığının Mevsimi Ne Zamandır?

Granyöz balığı ilkbahar başından Ağustos ayına kadarki zamanda yumurtlama dönemindedir. Yumurtaların yaşama oranı %84’tür. Yumurtlama dönemi bittikten sonra avlanabilir. Dolayısıyla avlanma yasağı bittikten sonraki dönemde yani Eylül başından itibaren avlanabilir.

Granyöz Kaç Kalori?

100 gram granyöz balığında 221 kcal değerinde kalori bulunur.

Granyöz Balığı Pişirme Yöntemleri

Granyöz balığı yağlı bir balık olduğu için ızgarası tavsiye edilir. Bol etli olduğu için filetosundan kavurma da yapılır. Kişisel zevklere göre farklı yöntemler denenebilir.