Palamut ülkemizde Marmara Denizi ve Karadeniz arasında göç ederek gelişimini tamamlayan bir balık türüdür. Ilık ve soğuk denizlerde yaşar. Hızlı hareket eder ve yırtıcıdır. Bol bol hamsi tükettiği için palamutun çok olduğu yıllarda hamsi normalden daha az bulunur. Balık tezgahlarında sıklıkla görülen bu balık oldukça büyük boyutlardadır ve tek tek satılır.
Büyüklüğü 90 santimetreye kadar ulaşabilir. Palamutun büyüğü torik ya da bazı başka isimlerle alınır. Torik, vonoz, gaco, kestane palamudu, çingene palamudu, peçuta, palamut, zindandelen, sivri, altıparmak aynı balığın farklı boylardaki hallerine verilen isimlerdir.
Palamut eti siyah renklidir. Yırtıcı olduğu için dişleri büyüktür. Derisi pulsuzdur.
Palamut Besin Değeri
Palamut kalori ve besin değeri açısından insan vücudu için ideal bir besin kaynağıdır. 100 gram palamutta 211 kalori bulunur. Aynı miktardaki palamutta 23,6.gr.protein,12,15.gr. yağ vardır.
Palamutun Faydaları
Kendine özgü lezzeti ile sevilen bir balık türü olan palamut ihtiva ettiği protein, omega 3 yağları, vitamin ve mineraller nedeniyle bol bol tüketilmesi gereken bir besindir. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine çok yararlıdır. Yetişkinlerin de sağlıklı yaşam için tüketmesi gerekir.
Palamut balığının faydaları olarak şunlar sayılabilir:
Tüm bu özellikleri ve faydaları palamut balığını aranan bir tür haline getirmiştir.
Palamut Mevsimi
Palamut avlanma yasağının kalktığı eylül ayından şubata kadar tezgahlarda görülebilir. En yağlı olduğu dönem eylül ayıdır. Eylül, ekim kasım aylarında daha lezzetlidir.
Palamut Pişirme Yöntemleri
Bol etli bir balık olan palamut birçok farklı yöntemle pişirilebilir. Palamutun büyüğü torik de fileto olarak çeşitli şekillerde pişirmeye uygundur. Kişisel zevke uygun olarak tavada, fırında, buğulama şeklinde ya da ızgarada pişirilebilir. Yanına sebzeler eklenerek pilaki yapılabilir. Palamut güveç de zevkle tüketilen bir yemektir.