Soyları tükenme noktasına gelen ve son zamanlarda oldukça az görülen kofana balığı, lüfer balığının büyüğüdür. Ortalama olarak 35 – 50 cm boylarına ulaştığı zaman kofana olarak adlandırılır. Ülkemizde lüfer balıkları büyümeden avlandığı için sayıları da oldukça azalıyor. Buna bağlı olarak da kofana balıklarının da neslinin tükenmesi ile karşı karşıya kalıyor. Peki kofana nedir?

Kofana Balığı Özellikleri

Bu kofananın küçüğü lüfer balıkları ile hemen hemen aynı özellikleri taşıyan balık türüdür. Önüne gelen her türlü balığı parçalayabilme gücüne sahiptir. Oldukça yırtıcı bir balıktır. Kofana avlarken dikkatli olmakta fayda vardır. bu balık türlerinin özellikleri ise şunlardır;

  • İri bir kafa yapısına ve iri vücuda sahiptir.
  • Ağzı öne doğru çıkıntılı şekildedir.
  • Güçlü çene yapısına ve keskin dişlere sahiptir.
  • Sırt bölümü deniz yeşili rengindedir.
  • Renkleri gümüş ve beyaz tonlarındadır.

Boyları 1 metreye kadar, ağırlıkları ise 12 kilograma kadar çıkabiliyor.

Kofana Balığı Avlama Yöntemleri

Kofana balıkları farklı avlama yöntemleri ile kolayca avlanabiliyor. Yırtıcı bir balık türü olduğu için avlarken de dikkatli olmak gerekir. Bu balık türlerini spinning yöntemi ile avlamak mümkün. Bu yöntem ile balığı sahte bir balık ile kandırarak avlanır. Bununla beraber zoka ile de avlamak mümkün. Her mevsim avlanabiliyor. Özellikle sonbahar aylarında daha lezzetli oluyor.

Kofana Balığının Faydaları

Kofana balıkları diğer balık türleri ile beslenir. Yosun, ot vb. şeyler yemez. Etleri oldukça lezzetlidir. B12 vitamini içerir. Beyinde oluşan damar tıkanıklıklarında, zeka gelişiminde, hafıza yapısında, bağışıklık sisteminde, kolesterol rahatsızlıklarında ve unutkanlığa karşı faydalı bir balıktır. Aynı zamanda kalp krizine karşı iyi geldiği de bilinir.

Kofana Balığı Nasıl Pişirilir?

Kofana balığını ızgarada, tavada ya da fırında pişirerek tüketilebilir. Fırında pişirmeyi tercih edecek kişiler için, temizlenen kofana balıkları fırın tepsisine dizilir ve üzerine tuz, karabiber serpilir. Domatesler doğranarak maydanoz, sarımsak, tu ve defneyaprağı eklenerek yağda 5 dakika pişirilir. Daha sonra pişen bu karışıma 1 bardak su eklenir ve balıkların üzerine dökülür. 30 – 35 dakika pişirilerek servis edilir.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Palamutun büyüğü Torik Balığı hakkında bilgiler içerir.

Turistik amaçlı gelen misafirlerimizin en çok aradığı Akçakoca Rakı Balık mekanları hakkında bilgi alabilirsiniz.