Balık tüketimi insan sağlığı için çok önemlidir ve uzmanlar tarafından haftada 2-3 kez tüketilmesi önerilir. İstavrit de besin değeri ve içerdiği mineraller yönünden çok zengin balıklardan biri olarak bu ihtiyacı karşılayacak niteliklere sahip balık türlerinden biridir. Ülkemizde bol bol yetişmesi nedeniyle rahatlıkla bulunabilir. Bu özellikleriyle pek çok sofranın gözdesi olmuştur. Şekil olarak uzun ve iki tarafından basık özelliklere sahiptir.
İstavrit Çeşitleri
İstavritin dünya denizlerinde yaşayan 15 çeşidi bulunur. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Denizinde bulunan sarı kuyruk ile Karadeniz’de bulunan karagöz istavrit olmak üzere iki çeşidi görülür.
İstavrit Hangi Ayda Tutulur?
İstavrit yaz kış görülebilen bir balıktır. Gezmeyi sever ve bu nedenle kolaylıkla rastlanabilir. Sürü halinde su yüzeyine yakın gezer ve avlanması kolaydır. İstavrit mevsimi olarak kış ayları gösterilebilir. Ancak istavrit ne zaman tutulur sorunun cevabı pek de sınırlı değildir. Eylül ayında balık sezonunun açılmasıyla avlanmaya başlanır. Karadeniz istavriti mayıs ayında bol olur. Yaz aylarında da olta balıkçılığı için uygun bir türdür.
İstavrit Balığının Faydaları
İstavrit faydaları çok olan bir besindir. Haftada 2-3 kez tüketildiğinde insan vücudunun ihtiyacı olan mineralleri rahatlıkla sağlayabilir. Faydalarından bazılarını aşağıdaki şekilde listelemek mümkündür:
- Hafızayı güçlendirir
- Metabolizmayı hızlandırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Protein değeri yüksek olduğu için kilo kontrolüne fayda sağlar
- Omega 3 yönünden zengin olduğu için kalp ve beyin sağlığına faydalıdır.
İstavrit balığı faydaları hakkında geniş çaplı çalışmalar yapılmış olsa da en bariz özelliklerinin bunlar olduğu söylenebilir.
İstavritin Besin ve Kalori Değeri
Yağ oranı, vitamin ve mineral dengesi yüksek bir balık türüdür 150 gram ağırlığındaki bir istavrit kalori olarak 307,5 kcal değerindedir. Yine 100 gram istavritte yaklaşık 13.86 g yağ, 8.6 g protein, 314 mg potasyum, 90 mg sodyum, 12 mg kalsiyum mevcuttur.
İstavrit Pişirme Yöntemleri
İstavrit tava en çok kullanılan pişirme yöntemidir. Mısır ununa bulanarak az yağlı tavada pişirilebilir. Kızartma olarak da tüketilebilir. Balık kokusundan rahatsız olanlar ya da daha az yağla pişirmek isteyenler için fırında yapılması da tavsiye edilebilir.
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Turistik amaçlı gelen misafirlerimizin en çok aradığı Akçakoca Rakı Balık mekanları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tüm lezzetini bi kenara bırakarak Karidesin Faydaları hakkında bilgiler verir.