Tekir Balığı

Tekir balığı kırmızıya çalan pembe rengi nedeniyle sıklıkla karıştırıldığı barbun ile aynı familyadan gelir. Etinin lezzetli olması sayesinde balık severlerin çoğu zaman özellikle arayıp tükettiği bir balıktır. Ilık denizleri sevdiği için ülkemizde en çok Ege Denizi ve Akdeniz’de bulunur. Marmara ve Karadeniz’de de bulunsa da bu tekir balıklarının boyutları 5-10 santimetre arasında kalır. Ege Denizi ve Akdeniz‘dekiler ise suyun daha ılık olması sayesinde 15-30 santimetre arasındadır.

Tekir Balığı Özellikleri

Tekir balığının adı minik bıyıklarından gelir. Yassı şekilde küçük boyutlarda bir balık türüdür. Büyüklüğü en çok 35 santimetreye kadar çıkabilirse de ortalama olarak 11 santimetre kadardır. Daha sıcak denizlerde boyutları büyük olur. Eti çok lezzetlidir.

Bıyıklarıyla beslenen tekir balığı deniz dibindeki kabukluları tüketir. Çamurlu, çakıllı, kumlu alanlarda yaşamayı tercih eder. Ortalama ömrü 9 yıldır. yaşlandıkça boyutları büyür. Tekir balıklarının küçüklerine mıcır adı verilir. Büyükleri ise çuka adıyla bilinir.

Tekir Balığı Faydaları

Tekir balığı besin değeri olarak güçlü bir besindir. Faydalı yağlar, protein, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. Faydaları arasında şunlar sayılabilir:

  • Özellikle mevsiminde omega 3 ve diğer balık yağları bakımından zengindir.
  • Bol miktarda kalsiyum içerir ve kemik sağlığı için faydalıdır.
  • Protein değeri yüksektir
  • Karbonhidrat içermemesi ve protein değeri sayesinde iyi bir diyet yemeğidir
  • Kalp ve damar hastalıklarından korunmak ve mücadele etmek konusunda faydalıdır
  • Diyabet hastaları için uygun bir besindir.
  • A ve C vitamini içerir
  • Potasyum, kalsiyum ve demir zenginidir.

Tüm bu faydalarıyla hem yetişkinlerin hem çocukların bol bol tüketmesi gereken bir balık türüdür.

Tekir Balığı Kalori ve Besin Değeri

Tekir balığının 100 gramında ortalama 117 kcal kalori vardır. Aynı miktardaki tekirde 19,4 gram protein, 3.8 gram yağ, bulunur. Kalorisinin az olması nedeniyle diyet yemekleri için idealdir.

Tekir Balığı Mevsimi

Tropikal sıcak denizleri seven bu balığın en iyi olduğu dönem Temmuz ayıdır. Temmuz ayından Ekim ayına kadar keyifle tüketilebilir.

Tekir Balığı Pişirme Yöntemleri

Tekir balığı tava, kızartma, fırın ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilebilir. En çok tavada yapılır. Kağıt kebabı olarak pişirilmesi de tavsiye edilir.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Palamutun büyüğü Torik Balığı hakkında bilgiler içerir.

Denizin fasulyesi İstavritin Kalorisi