İnsanlar tarafından sevilerek tüketilen lezzetli balık türlerinden biri de lüfer balığıdır. Dünyada tüm denizlerde yaşayabilen bir balıktır. Türk mutfağında önemli bir yeri vardır. Ülkemizde lüfer mevsimi zamanında tüm denizlerde avlanabilen bir balık türüdür.
Lüfer Balığı Özellikleri
Lüfer balığı iri bir kafaya ve sağlam bir vücuda sahiptir. Sivri bir buruna ve ağzı öne doğru çıkıntılı şekilde bir yapıya sahiptir. Boyları 1 metreye kadar ve ağırlıkları ise 12 kilograma kadar çıkabiliyor.
Genellikle yengeç, karides gibi canlılar ile beslenir. Lüfer balıkları 12 derece ile 26 derece deniz suyu sıcaklıklarında yaşar. 20 metre derinliklere kadar gidebilirler. Lüfer balıkları mayıs ayı sonu üremeye başlar. Toplam olarak 2 milyona yakın yumurta bırakabilme özelliğine sahip bir balıktır.
Lüfer Balığı Türleri
Lüfer balıkları çeşitli boylarda birçok farklı isme sahip türleri de yer alır. Ülkemizde lüfer balığı bluefish olarak adlandırılıyor. Bu isim ile adlandırılsa da farklı isimlere sahip türleri de bulunuyor. Lüfer balığının türlerinden olan lüferin büyüğü kofana dışında şu türleri de yer alır;
Genellikle bilinen lüfer balığı çeşitleri bunlardır. Lüfer balıklarının 28 cm’ den küçük olan türlerini avlamak yasaktır. Çinekop avlamak ve satmak yasaktır. Lüfer balıklarının sonu gelmemesi için bu yasaklar uygulanmıştır.
Lüfer Balığının Besin Değerleri
Oldukaç sevilerek tüketilen lüfer balığı faydaları da bir o kadar çoktur. Lüfer balığı besin değeri açısından zengin olan deniz canlılarından birisidir. Ortalama olarak 100 gr ağırlığa sahip bir lüfer balığı 124 kcal enerji yer alır. 20 gr protein, 4.2 gr yağ, 60 mg sodyum, 0.83 gr Omega 3 bulunur.
Lüfer Balığı Nasıl ve Ne zaman Avlanır?
Lüfer balıkları olta ile ya da tekne ile avlanan balık türlerinden biridir. Lüfer balıkları diğer deniz canlıları ile beslendiği için yem ile avlanan balık türlerinden değildir. Tekne ile ava çıkıldığında yem vermeye gerek yoktur. Olta ile avlayan kişiler ise istavrit ya da zargana ile avlayabilir. Her mevsim avlanabilen bir balık türüdür.